Gewapend met drukinkt, verf- en deegrollers trokken onlangs kunstenaars en cursisten van Werkplaats A29 door het centrum van Nijmegen, op zoek naar de mooiste putdeksels om een unieke print te maken. In de Marikenstraat was het raak: een deksel met het wapen van Nijmegen leverde de allereerste putdekselprint van de stad op. De zeefdrukkers van A29 hebben zich laten inspireren door het project `Raubdruckerin´ uit Berlijn. “Wij zagen een filmpje op sociale media en vonden het een goed idee om de techniek van het putdekselprinten ook in Nijmegen uit te proberen. Het levert namelijk een uniek souvenir van de straat op”, vertelt A29-docent Jeanne Verbruggen.

Nieuw fenomeen

Bij het putdekselprinten dienen putdeksels op straat als dessin voor t-shirts, tassen en ander textiel. De putdeksel wordt ingerold met een ecovriendelijke inkt, daarop komt het t-shirt waarop wordt gedrukt, met een deegroller en klaar is de print. Verbruggen heeft ruim dertig jaar ervaring als zeefdrukker, maar het fenomeen van putdekselprinten is nieuw voor haar. “Het is hartstikke leuk om van alledaagse objecten, zoals een putdeksel, iets nieuws te maken. Het levert verrassende resultaten op. Ik lette nooit op putdeksels, maar nu zie ik opeens overal op straat de kans om kleine kunstwerkjes te maken.”

De Nijmeegse putdekselprints zijn te zien bij cursus- en zeefdrukwerkplaats A29 aan de van Heutszstraat 29A in Nijmegen. Wie zelf het zeefdrukken onder de knie wil krijgen – buiten op straat of toch liever gewoon binnen – kan hier terecht voor cursussen en workshops.

Bekijk ook het filmpje van N1.

www.a29-nijmegen.nl

Comments are closed.